Amino Asit Nedir? Gerekli midir?

Amino Asit Nedir? Gerekli midir?

Amino asitlere sıklıkla "yaşamın yapı taşları" veya "protein yapı taşları" denir. İnsan vücudunun protein sentezine yardımcı olmak için kullandığı organik kimyasallardır. Oksijen, karbon, hidrojen ve azot, amino asitlerin tüm bileşenleridir.
 
Üç çeşit amino asit vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
-Esansiyel amino asitler
-Koşullu amino asitler
-Esansiyel olmayan amino asitler
 
Vücut, diyet alımından bağımsız olarak esansiyel olmayan ve koşullu amino asitler üretir, ancak tükettiğimiz gıdalardan esansiyel amino asitler elde edilir. Yüksek proteinli bir diyetin, vücudun yeterli esansiyel amino asitleri almasını sağlamanın önemli bir yönü olduğu düşünülmektedir.
 
Amino asit takviyeleri, genellikle vücudun kendi başına yapamadığı gerekli dokuz amino asitten bir veya daha fazlasını içerirler. Bunlardan bazıları aşağıda listelenen amino asitlerdir:
· Lizin
· Lösin
· Triptofan
· Histidin
· İzolösin
· Metionin
· Fenilalanin
· Treonin
· Valin
Çocuklar için çoğu koşulda arginin gereklidir, ancak arginin çoğu zaman amino asit takviyelerine dahil edilmez.
Dal zincirli amino asitler, reçetesiz satılan takviyelerde yaygın olarak bulunan önemli bir amino asit kategorisidir. Lösin, izolösin ve valin, dal zinciri olarak adlandırılan üç önemli amino asittir.
Esansiyel amino asitlerin çoğu sağlıklı bir diyet ve beslenmeden elde edilir. Beslenme yeterli olmadığı durumlarda amino asit takviyeleri kullanılmaktadır.
Et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi protein açısından zengin bir diyet genellikle yeterlidir. Kanser gibi bir durum için tedavi görüyorsanız veya çok fazla stres altındaysanız ek amino asit takviyeleri önerilebilir.
Amino asitlerin, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olması, vücut dokusunun onarımına ve gelişmesine yardımcı olması ve organizma tarafından enerji kaynağı olarak kullanılması gibi faydalarının yanı sıra birçok faydası vardır.

Amino Asit Takviyelerinin Faydaları

 
Diğer ilaçlar veya takviyeler gibi bu takviyeyi kullanmanın da tehlikeleri ve faydaları vardır. Esansiyel amino asit kombinasyonu almanın genel sağlığınıza fayda sağlayıp sağlamayacağını belirlemek için lütfen doktorunuza danışın.

Kas Gelişimi

 
Uygun amino asit seviyeleri, kas büyümesi ve gücü için gereklidir. İnsan kasının atrofisi ve büyümesinin düzenlenmesine yardımcı olurlar.
Diyetinize hayati amino asitleri dahil etmek, vücudunuzun daha fazla nitrojen almasına yardımcı olabilir. Ayrıca iskelet kaslarınızdaki amino asit miktarını sabit tutmaya yardımcı olabilir.

Spor Performansı

 
Sporcular düzenli olarak yüksek proteinli bir diyetle bağlantılı olarak amino asit takviyeleri de kullanarak amino asit seviyelerini yüksek tutarlar. Egzersizden hemen önce veya sonra gerekli amino asitleri tüketmek kas gelişimini artırabilir.
Amino asitler ayrıca egzersiz performansının iyileşmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, amino asit almak ile sadece yüksek proteinli bir diyet arasında bir fark olup olmadığı belirsizdir. Yani amino asit seviyenizi yüksek tutmak için yüksek proteinli diyetleri tercih edebilirsiniz.

Kandaki Glikoz Seviyeleri

 
Amino asitlerin kan şekeri seviyelerini iyileştirdiği gösterilmiştir. Amino asit tüketen tip 2 diyabetli bazı kişiler, insülin düzeylerini etkilemeden kan şekeri düzeylerini düşürebildiği bulunmuştur. Amino asit takviyesinin kan şekeri üzerindeki uzun vadeli etkileri bilinmemektedir. Diyabetiniz varsa doktorunuza danışmadan böyle bir takviyeye başvurmayınız.

Cilt Problemleri

 
Amino asit takviyesi alan genç kadınlar, ciltlerinin genel kalitesinde ve nem seviyesinde bir iyileşme görebilirler. Ayrıca yüz kaslarını da toparlayıcı bir etki görebilirler.

Amino Asit İçeren Gıdalar

 
Vücudunuz esansiyel amino asitleri üretemediği için onları yiyeceklerden almalısınız.
Neyse ki birçok gıda, esansiyel amino asitler bakımından yüksektir ve yalnızca gıdalardan günlük gereksinimlerinizi rahat rahat karşılayabilirsiniz.Tam proteinler, gerekli dokuz amino asidin tümünü içeren gıdalardır.
Tam protein kaynaklarından bir kısmı aşağıda belirtilmiştir:
· Et
· Deniz ürünleri
· Kümes hayvanları
· Yumurta
· Süt ve Süt Ürünleri
Soya, kinoa ve karabuğday gibi bitki bazlı gıdalar, gerekli dokuz amino asidin tamamını sağlayarak onları eksiksiz protein kaynakları haline getirir.
Fasulye ve kabuklu yemişler gibi diğer bitki bazlı protein kaynakları, bir veya daha fazla gerekli amino asitten yoksun oldukları için amino asit ihtiyacını karşılama adına tüm ihtiyaçlarınızı karşılayamaz.
Bununla birlikte, bitki bazlı bir diyet uygularsanız, her gün çeşitli bitki proteinleri tüketmeniz şartıyla gerekli tüm amino asitlerden yeterince alabilirsiniz.

Sonuç

 
Vücudunuz bir veya daha fazla temel amino asit bakımından eksikse, amino asit takviyesi faydalı olabilir. Bir doktor veya beslenme uzmanı, amino asit takviyelerinin sizin için doğru olup olmadığını belirlemek için diyetinizi düzenlemeye yardımcı olabilir.
Mide bulantısı, baş ağrısı ve rahatsızlık, uzun süreli ve aşırı amino asit alımının en sık belirtilen endişelerinden üçüdür.
Amino asit takviyelerinin kan şekeri düzeyleriniz üzerinde etkisi olabilir. Bu durum, ameliyattan önce ve sonra onlardan uzak durmanız gerektiği anlamına gelir.
Birçok uzman, tek amino asit takviyesi almamanızı tavsiye eder. Metionin, sistein ve histidin, aşırı alındığında en olumsuz yan etkilere sahip olan amino asitlerdir.
Amino asit takviyeleri, diyabet ve tiroid ilaçları gibi aldığınız diğer ilaçları etkileyebilir. Amino asitleri almadan önce daima doktorunuza danışın.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı