Glukozamin Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Glukozamin Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Bir anti-inflamatuar ajan olarak bilinen glukozamin, kıkırdak dokusunun yenilenmesine ve üretilmesine yardımcı olurken eklemleri korur ve güçlendirir. Vücudumuz belirli bir miktarda glukozamin üretebilse de, glukozamin takviyesi yapmak daha etkili olabilir. Piyasada iki tip glukozamin ürünü bulunmaktadır. Eklem iltihabı tedavisinde kullanılan versiyonu glukozamin sülfattır. 

Glukozamin nedir?

 
Glukozamin vücudumuzda da küçük miktarlarda üretilen; eklemlerde ve bağ dokularında bol miktarda bulunan, vücudun kıkırdağı onarmak ve korumak için kullandığı bir molekül türüdür.

Glukozamin Ne İşe Yarar ?

 
Glukozamin, artrit tedavisinde dahi uzmanlar tarafından kullanılan bir üründür ve glukozamin kullanan artrit hastalarının ağrılarında belirgin bir azalma sağladığı gözlemlenmiştir.
 
Bunun dışında glukozamin;
- Osteoartrit ve romatoid artritin neden olduğu dizlerde, parmaklarda ve eklemlerde ağrı, şişlik ve sertliği giderir.
- Sırt ve boyun eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olur
- Burkulmaların iyileşmesine yardımcı olabilir ve eklemleri güçlendirerek yaralanmaların önlenmesini destekler.
 
Glukozamin 70’den fazla ülkede; diz, kalça, omurga ve ellerdeki eklem yaralanmalarının ağrılarının giderilmesinde ve eklemlerin iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.

Glukozamin Gerçekten İşe Yarıyor mu ?

 
Pekin Tıp Okulu Hastanesinde yürütülen bir çalışmada, osteoartritli 178 kişiye günde 1500 mg glukozamin sülfat verildi. Hastalığın semptomlarını azaltmadaki etkisi, günde 1200 mg ibuprofen alan hastalarda görüldüğü kadar etkiliydi ve glukozamin alan hastalar kendilerini daha iyi hissettiğini söylüyorlardı. 
Ek olarak; San Diegodan bilim adamları, ameliyattan birkaç gün sonra ağızdan glukozamin almanın ameliyattan kaynaklanan yara izlerini ve komplikasyonları azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Glukozamin Nasıl Kullanılır?

 
Artrit ve diğer benzer durumlar için doktorlar tarafından önerilen doz günde üç kez 500 mg glukozamin sülfattır. Bu dozaj genellikle herkesin kullanması için güvenlidir ve çoğu insan için etkili olacaktır. 50 kilogramdan daha ağır olan kişilerin daha yüksek bir dozaj kullanması gerekebilir. Doktorunuzla görüşerek size en uygun kullanım miktarı hakkında bilgi alabilirsiniz. Kesinlikle doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Glukozamin Hangi Yemeklerde Bulunur?

 
Glukozamin, sağlıklı kıkırdakta (eklemleri tamponlayan sert dokuda) ve özellikle eklemlerin etrafındaki sıvıda bulunan doğal bir bileşiktir. Diyet takviyeleri için, kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından hasat edilir veya bir laboratuvarda sentetik olarak yapılır.
Doğal yoldan glukozamin vücuda almak isteyenler için; karides , istiridye ve yengeç gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabukları dışında hiçbir doğal glukozamin gıda kaynağı yoktur. Karides, istiridye ve yengeç zengin glukozamin kaynaklarıdır. Bu kabuklu hayvanları tüketerek vücudunuza doğal olarak glukozamin alabilirsiniz veya supplement olarak da kullanabilirsiniz.

Glukozaminin Yan Etkileri

 
Glukozamin vücutta üretilen bir madde olduğu için yan etkisi yoktur. Uzun süre takviye olarak kullanıldığında olası yan etkileri konusunda herhangi bir araştırma bulunmamakla birlikte, glukozamin kullanan bazı hastalarda mide ekşimesi ve mide bulantısı olduğu gözlemlenmiştir. Bu konuları yazımızda olabildiğince anlatıyoruz
 
Eklem ağrılarınız için glukozamin kullanmaya karar verdiyseniz, ne kadar kullanacağınız hakkında bilgi almak için doktorunuza, diyetisyeninize veya kişisel antrenörünüze danışmadan kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı