Protein Tozu Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları, A'dan Z'ye Bilinmesi Gereken Her Şey
Protein Tozu ile alakalı aklınıza gelen ve gelecek tüm soruların cevabını size tek yazıda anlatıyoruz. Günlük ihtiyacını olan protein miktarından tutunda haberlerde gördüğünüz protein tozu öldürür gibi bilimsel herhangi bir veriye yada araştırmaya dayanmayan haberlere kadar protein tozuna dair tüm aradıklarınız bu makalede.
Yazımız kişisel tecrübelerden ziyade bazı araştırmalarda 100 bazılarında ise 1000'i aşkın insan üzerinde yapılan testler sonu elde edilmiş bilimsel verilere dayanmaktadır.
1- Protein Tozu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Protein tozu en kısa hali ile bitki yada hayvansal besinlerden elde edilen bir besin takviyesidir. Bu cümleden anlaşılması gereken iki konunun ilki protein tozunun laboratuvarda üretilen hammaddesinin ne olduğu belli olmayan bir ürün olmadığı, ikincisi ise bir takviye besin olduğu gerçeğidir.
Peki ne demek bu iki konu açalım biraz. Protein tozu haberlerde yada kendini konun uzmanı addeden kişiler tarafından laboratuvarda üretilen bir toz olarak nitelendiriyor. Halbuki protein tozu protein oranı yüksek olan bezelye gibi bitkilerden üretildiği gibi, yine protein miktarının yüksek olduğu peynir altı suyundan, etten, yumurtada yada pirinçten üretilebilmektedir. Bu çeşitlerin içinde en popüler olanı peynir altı suyundan üretilen whey protein tozudur.
Whey protein üretiminden kısaca bahsedecek olursak, peynir üreticilerinden alınan peynir altı suları soğutucu kamyonlar ile fabrikaya ulaştırılıp pastörize edilir. Daha sonra defalarca filtrelerden geçirildikten sonra üretim aşamasına girer. İstenen kıvama gelen sıvı kurutuculara aktarılmasının ardından tüketilebilir formuna kavuşur.
Protein tozunun her gün tükettiğimiz gıdalar ile karşılaştırarak zararlı mıdır sorusunun cevabı ve ne sıklıkla, ne kadar tüketilmeli gibi soruların cevabı makalemizin devamında yer alıyor. Okumaya devam edin, protein tozu hakkında aklınızda herhangi bir soru işareti kalmasın.
2- Günlük Ne Kadar Protein Tozu Tüketilmeli?
Protein tozu tüketimi her ne kadar kişinin spor yoğunluğuna, fiziksel durumuna ve günlük besinlerden aldığı protein miktarına göre değişiklik göstermektedir. Araştırmalarda sağlıklı bir kişinin yağsız ağırlığı başına 1,2 gram ile 2,2 gram arasında alacağı protein ile kas kütlesini koruduğu gibi kas kütlesini artırmak için yeterli olacaktır.
3- İhtiyacımız Olan Tüm Proteini Tozdan Alsak Olur mu?
Burada dikkat edilmesi gereken nokta kişinin günlük protein ihtiyacının ne kadarını protein tozu ile karşılığıdır. Günde birden fazla idmanı olan sporcular yüksek miktarda protein ve besin ihtiyacı olduğundan günlük ihtiyaçlarının bir bölümünü takviyeler ile kaşılar.
Sizde günlük protein ihtiyacınızı büyük ölçüde gıdalardan alıyorsanız, özellikle spor sonrasında yada sabah uyandığınızda protein tozu tüketilmesinde sakınca olmadığını araştırmalar ortaya koymuştur.
Buradaki kilit nokta tüm protein ihtiyacını protein tozundan karşılamamak. Protein ihtiyacınızın bir bölümünü bitkisel ve hayvansal besinlerden aldıktan sonra kalan açığı protein tozundan karşılayıp dengelemeniz gerekir.
4- Protein Tozu Zararlı Mıdır?
Vücut geliştirme sporunun genellikle dışında olan kişileri enteresan bir şekilde yakından ilgilendiren bu durum, spor yapan insanların üzerinde durmadığı bir konudur.
Protein tozu çeşitlerinden en popüler olan whey proteinin yapım aşamasından kısaca bahsetmiştik. Süt ürünlerinden üretilen whey protein doğal olup sentetik bir yanı yoktur.
Protein tozunun sağlıklı bir birey üzerinde herhangi bir zararı olmadığı yapılan araştırmalarda defalarca ortaya konsada dikkat çeken bir haber olduğundan dönem dönem haber siteleri başta olmak üzere birçok platformda gündem haline getiriliyor.
5- Protein Tozu Ne Sıklıkla Tüketilmeli?
Protein tozunun tüketilme sıklığı tamamıyla kişinin antrenman düzeni ve günlük protein ihtiyacının ne kadarını besinlerden aldığı ile alakalıdır.
Profesyonel Vücut geliştirme sporcuları whey proteini antrenmandan hemen sonra ve sabah uyandıklarında aldıklarını birçok kez dile getirmişlerdir. Bunun sebebi antrenman sonrası kas liflerinde oluşan mikro parçalanmaların onarımında vücudun proteine ihtiyaç duymasıdır.
Sabah saatlerinde ortalama 7-8 saat süre ile vücuda besin girmediğinden uyanır uyanmaz protein tozu içerek kas gelişimine faydalı olduğu da bilinmektedir.
Bunlara ek uyku saatleri süresince vücudu protein ile beslemek için kazein protein de tercih edilmektedir. Jel formunda olan kazein protein süt ürünlerinden elde edilmektedir. Mideye yapışan kazein protein, yavaş sindirilmesi sebebi ile 6-8 saat süre ile vücudu protein ile besleme devam eder.